logo Chianinafokkerij Kleine Linde
Home | Contact

De Chianina, een van de beste vleesrassen ter wereld.

De Chianina is een zeer oud Italiaans runderras, dat al meer dan 22 eeuwen wordt gehouden in de Val di Chiana, een vruchtbare vallei ten zuiden van Florence in Toscane waaraan het ras zijn naam ontleend. Door archeologisch onderzoek is aangetoond dat de de Chianina al 400 jaar voor Christus in de Val de Chiana aanwezig was. He ras heeft een mooie geschiedenis meegemaakt, van goddelijk heilig bij de Etrusken, in de middeleeuwen als het hart van de Toscaanse landbouw en nu als zeer bijzonder vleesras.

Behalve het oudste ras van de wereld is de Chianina ook het grootste koeras van de wereld. Een volwassen stier kan een schouderhoogte van 2 meter bereiken. Het gewicht is dan ongeveer 1700 kilo. Volwassen koeien wegen 900-1000 kilo.

De vacht van de Chianina is porcelein-wit van kleur met daaronder een donkere, gepigmenteerde huid. Deze combinatie zorgt ervoor dat de Chianina niet kan verbranden en goed tegen de warmte en kou kan. De kudde kan hierdoor in open terrein worden gehouden. Het ras beschikt ook over zeer sterke benen, het is van oudsher gewend om ver te lopen naar water in de Chiana vallei.

Het kalven gebeurd spontaan. Zelfs bij zware kalveren is geen hulp nodig en gebeurt het op de natuurlijke manier. De kalveren zijn bij de geboorte lichtbruin van kleur. De kenmerkende porceleinwitte kleur verschijnt na 3-4 maanden.

Een van de commercieel gunstige eigenschappen van dit ras is de zeer snelle groei van meer dan 2 kilo per dag. Dit zorgt ervoor dat het ideale slachtgewicht van 650-700 kilo al na 15-16 maanden wordt bereikt. Na het slachten blijft er 65% over, het dier slacht slechts 35% in.

Chianina vlees is beroemd om zijn excellente smaak, voedingswaarde en het zeer laag cholesterolgehalte. Tenslotte wordt in Toscane voor het bereiden van de Florentijnse Steak (Bistecca alla Fiorentina) uitsluitend vlees van de Chianina gebruikt!
 
DE IDEALE CHIANINA
Chianina Koe Chianina Stier